СРПСКО НАСЛЕЂЕ
   ИСТОРИЈСКЕ СВЕСКЕ
   БРОЈ 15, 16, 17РАТНО ИЗДАЊЕЈУН 1999.
SRPSKO NASLEDJE

Тачно 77 дана горели су небо и земља над Србијом и Црном Гором

НОВИ КРУГ БАЛКАНСКОГ ПАКЛА

                          Редакција "Српског наслеђа" прва објављује потпуни преглед најважнијих догађаја око Косова и Метохије са тачном сатницом збивања од 24. марта 1999. до 9. јуна 1999.

Понедељак, 29. Март

Припадници МУП Србије одбили су ујутро јак напад албанских терориста на град, а спорадична пуцњава у граду престала је око четири часа ујутро. На подручје Приштине око 2.30 часова пало је још шест пројектила.

Координисаном акцијом полиције и Југословен-ске армије, након вишедневне опсаде терористичке базе, деблокирано је село Мамуша, код Призрена.

Снаге безбедности разбиле јако терористичко упориште у селу Ликовац, у Дреници. Према извештају телевизије, у том селу налазио се штаб "терористичко-оперативне зоне Дренице".

Спасоје Смиљанић, генерал потпуковник и командант РВ ПВО Војске Југославије

Касарна у Доњем Синковцу код Лесковца је поново гранатирана са два пројектила која су изазвала јак потрес у ширем рејону.

ГШВЈ упозорио је грађане да када нађу или при-мете радио локатор обезбеде место проналажења и да о томе обавесте полицију или војску. У саопштењу се каже да "на подручју Ваљева, Лознице, Љига, Уба, Авале и ширем рејону југозападно од Београда масовно растурају радио локаторе који су у функцији навођења борбене авијације НАТО".
Бивши командант трупа Унпрофор, британски генерал Мајкл Роуз изјавио је да се НАТО преварио у стратегији.

ГСП "Београд" је у договору са градским штабом започело нормалан јутарњи ред вожње.
На Тргу Републике одржан други концерт који је почео у 12,30. Трг Републике је готово потпуно испуњен грађанима, а саобраћај је обустављен.

Патријарх Павле апелује да бомбардовање престане и да се преговорима нађе праведно решење.

Игор Сергејев изјавио да је у нападима НАТО на СРЈ "убијено 1000 цивила, што је 10 пута више од војних жртава".

Све продавнице "Ц маркета", "Пекабете", "Горице" и "Јабуке" у Београду са прехрамбеним производима радиће од 6,30 до 19 часова.МАТИЈА БЕЋКОВИЋ

ДАВИДОВЕ ПРАЋКЕ

...У сваком Голијату макар имао атомску бомбу и невидлјиве авионе и био слиа над силама - живи страх од давидове праћке. А тих праћки и тих Давида биће док је овог камења, док буду постојале Србија и Црна Гора.

Преко десет хиљада радника и грађана Крагујевца окупило се на митингу у кругу фабрике "Застава" тражећи помоћ и подршку у супротстављању бомбардовању недужног становништва.

На ресторану "Мекдоналдса" на Теразијама, у центру Београда, разбијена су стакла и срушена расвета. На ресторану је исписан графит "Једите код Yоа" и "Србија до Њујорка".

Комесар Комеса-ријата за расељена лица Црне Горе Ђорђе Шћепановић изјавио је да је протеклих неколико дана у ту републику дошло више од 10.000 избеглица из Косова и Метохије.

Југословенска армија затворила три гранична прелаза на граници са Албанијом.
Полиција у Свилајнцу ухапсила је власника апотеке Зорана Миленковића и одредила му притвор јер је неовлашћено повећао цену лекова.

Окружно јавно тужилаштво у Јагодини саопштило је да је због кршења прописа о ценама, фалсификовања новца и неовлашћеног набављања и држања ватреног оружја и муниције ухапшено пет особа.

Републички завод за заштиту споменика културе Србије саопштио је да су од почетка напада НАТО на Југославију нанета знатна оштећења на значајним споменицима културе и меморијалним споменицима из Првог и Другог светског рата.

Слободан Милошевић одликовао је данас више пилота ВЈ и припадника артиљеријско-ракетних снага због исказане "храбрости и пожртвовања" у борби против снага НАТО-а. Указом југословенског председника, Орденом за храброст одликовани су пилоти: капетан прве класе Зоран Радосављевић, мајор Предраг Милутиновић, мајор Небојша Николић, мајор Слободан Берић, мајор Иљо Аризанов, као и потпоручник артиљеријско-ракетних јединица Дарко Николић. Великим одликовањем - Медаљом части, одликован је потпуковник артиљериско-ракетних јединица Срето Малиновић. Председник Милошевић је похвалио генерал-мајора авијације Николу Грујина, начелника штаба корпуса ПВО Ратног ваздухопловства.

Полицијски извори на Палама потврдили су да је један амерички авион у 14.15 пао у село Стајна, код Подвитеза, 12 километара од Пала.

Око две хиљаде грађана демонстрирало је испред Америчког информативног центра у Подгорици због ваздушних удара НАТО на СРЈ.

За време трајања ратног стања, војним обвезницима ВЈ, старости од 18 до 60 година жи-вота, забрањује се путовање у иностранство.

Чачанске градске власти ограничиле промет намирница.

Бугарски аутопревозници губе два милиона немачких марака сваког дана због агресије на Југославију.

Кинески председник Ђијанг Цемин у личној поруци Слободану Милошевићу затражио окончање напада НАТО на Југославију и повратак преговорима о Косову и Метохији.
Савезни координациони одбор за хуманитарну помоћ апеловао је на људе добре воље у иностранству да се ангажују у прикупљању хуманитарне помоћи СРЈ.

Командант Ратног ваздухопловства (РВ) и противваздушне одбране (ПВО) ВЈ, генерал-потпуковник Спасоје Смиљанић, рекао је да је у агресији на Југославију ангажовано 430 непријатељских авиона од чега 330 борбених. "Наша РВ и ПВО оборила је седам авиона непријатељске авијације, три хеликоптера, тридесет крстарећих ракета и три беспилотне летелице". Смиљанић је казао да је РВ и ПВО изгубила седам људи, а 17 их је повређено. "Разарања по објектима РВ и ПВО су значајна и износе око 300 милион долара". Генерал Смиљанић је рекао да су авиони НАТО до јутрос у осам сати извршили 1.300 полетања и да је лансирано 400 крстарећих ракета. Он је рекао да су до 27. марта гађани објекти РВ и ПВО, а од тада је тежиште разарања пребачено на уништавање индустријских објеката, "све до школа, болница и избегличких кампова". "Укупно је до сада избачено 1.900 тона бризантног експлозива, што је једнако снази нуклеарног оружја". Командант РВ и ПВО је рекао да је "свака српска и црногорска глава од 'светских хуманиста' добила по 230 грама разорног експлозива. Шта мислите колико ће још добити до остваривања постављеног циља?"

Председник Белорусије Александар Лукашенко осудио је, у телефонском разговору са југословенским председником Милошевићем, агресију НАТО на Југославију.

Неколико десетина грађана Југославије и Румуније про-тестовало је испред амбасаде САД у Букурешту због агресије НАТО на Југославију.

У Пиреју су среднјошколци демонстрирали због напада НАТО на Југославију.

Београдске судије за прекршаје казниле су троје трговаца са по 15 дана затвора и 2.000 динара због промета робе по ценама вишим од прописаних.

Лидер шкотских сепаратиста Алекс Салмонд оценио је да је агресија НАТО на Југославију "неопростива лудост".

Неколико хиљада грађана окупило се на градском тргу у Куманову да би изразили протест против НАТО агресије на Југославију.

Републички министар за саобраћај и везе Драган Тодоровић изјавио је да сви међународни возови саобраћају, док је путнички саобраћај редукован.

На демонстрацијама косовских Албанаца у Прагу погинуо је један косовски Албанац, а један Чех је претучен.

У Панчеву су одјекнуле две детонације око 20.40 сати, када је и дат сигнал за ваздушну опасност. Пројектили су пали на подручје где се налази фабрика авиона "Утва".

У околини аеродрома Голубовци код Подгорице чуле су се око поноћи три снажне детонације.

Две агресорске ракете погодиле су касарну "Девет Југовића" у Ђаковици у току ноћи, а оштећени су и цивилни објекти и католичка црква Свети Антон.

Над косовским поморављем око 22.30 агресор је око пола сата са више од 20 ракета гађао више села (Малишево, Коретиште, Пасјан, Парташ) и периферију града Гњилане. Погођени су цивилни објекти а штета је велика. У Малишеву (два километара од Гњилана) рањена су три лица.

Од почетка агресије НАТО у Суботици су полупани излози неколико пекара чији су власници Албанци, а поломљена су стакла и на више других објеката.

Статус избеглице у Мађарској затражило 84 Југословена.

Руски председник Борис Јељцин је у годишњој поруци нацији изразио наду да се "трагична грешка америчке администрације на Косову неће претворити у дугорочну кризу у америчко-руским односима".

У Солуну протестовало више од 5.000 Грка.

Више стотина грађана Велике Британије југословенског порекла демонстрирало је у Лондону због напада НАТО.

Америчка тајна служба покренула је истрагу како би установила да ли су антинатовски расположени хакери провалили званични сајт Беле куће.

Ресторан Мекдоналдс у Чачку затворен је због разбијених стакала.

Чачански СУП притворио 11 лица откад је проглашено ратно стање.

 
| врх стране | садржај броја |  

ПРВИ БРОЈ СРПСКОГ НАСЛЕЂА ИЗАШАО ЈЕ ИЗ ШТАМПЕ НА БАДЊИ ДАН ЛЕТА ГОСПОДЊЕГ 1998.


[ нови број | архива | контакт | промена језика ]
webmaster@srpsko-nasledje.co.yu


Copyright © 1998. НИП „ГЛАС“