СРПСКО НАСЛЕЂЕ
   ИСТОРИЈСКЕ СВЕСКЕ
   БРОЈ 15, 16, 17РАТНО ИЗДАЊЕЈУН 1999.
SRPSKO NASLEDJE

Тачно 77 дана горели су небо и земља над Србијом и Црном Гором

НОВИ КРУГ БАЛКАНСКОГ ПАКЛА

                          Редакција "Српског наслеђа" прва објављује потпуни преглед најважнијих догађаја око Косова и Метохије са тачном сатницом збивања од 24. марта 1999. до 9. јуна 1999.

ХРОНОЛОГИЈА "ГРЕШАКА"

- 6. априла: Бомбе НАТО убиле су најмање петоро а раниле десетине житеља Алексинца. НАТО је признао да је пројектил можда промашио свој циљ.

- 9. априла: НАТО је саопштио да је један од три пројектила испаљен на телефонску централу у Приштини "скренут", и да је промашио мету. Југословенки медији су јавили да је тада погинуло десет грађана Приштине.

- 12. априла: НАТО погађа путнички воз у Грделичкој клисури и убија најмање 30 људи.

- 14. априла: Југословенски званичници су саопштили да је најмање 70 косовских Албанаца погинуло на путу Призрен - Ђаковица. НАТО је тек после пет дана признао да се можда ради о његовој грешци.

23. априла: Најмање десет људи је погинуло у нападу НАТО на зграду Радио телевизије Србије (РТС) у центру Београда.

- 27. априла: РТС је јавила да је 20 људи, углавном жена и деце, погинуло у нападу НАТО на Сурдулицу, и да је у том граду уништено најмање 300 стамбених објеката.

- 28. априла: Залутали противрадарски пројектил "харм" погађа кућу у предграђу Софије. У инциденту није било жртава.

- 1. маја: Пројектил НАТО погодио је аутобус "Ниш експреса" на мосту код Лужана и усмртио 39 људи. НАТО је признао грешку.

- 7. маја: НАТО је саопштио да је једна касетна бомба бачена на нишки аеродром промашила циљ. Југословенски званичници су прецизирали да је у том нападу на Ниш погинуло 15, а повређено 70 особа.

- 7. маја: Антирадарски пројектил НАТО експлодирао је на око 20 километара западно од Софије. Није било жртава.

- 7. маја: Троје људи је погинуло у нападу на Кинеску амбасаду у Београду. НАТО је оценио да се ради о "страшној грешци" која је проистекла из непотпуних података америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА)

- 14. маја: Више од 80 косовских Албанаца је погинуло, а око 50 их је рањено у нападу НАТО на село Кориша. Алијанса је изразила жаљење због цивилних жртава, али је образложила да се радило о легитимном војном циљу.

- 20. маја: НАТО је признао да је један пројектил залутао током напада на циљеве у Београду. Југословенски медији су јавили да је погођена болница "Др Драгиша Мишовић" на Дедињу. Погинуло је четворо људи а том приликом су оштећене резиденције амбасадора Шведске, Шпаније и Норвешке.

- 21. маја: У нападу НАТО на затвор у Истоку погинуло најмање 100 људи. Оштећена резиденција амбасадора Швајцарске у Београду.

- 22. маја: НАТО је саопштио да је бомбардовао положаје ОВК у околини карауле Кошаре, мислећи да се ради о положају Војске Југославије (ВЈ).

 
| врх стране | садржај броја |  

ПРВИ БРОЈ СРПСКОГ НАСЛЕЂА ИЗАШАО ЈЕ ИЗ ШТАМПЕ НА БАДЊИ ДАН ЛЕТА ГОСПОДЊЕГ 1998.


[ нови број | архива | контакт | промена језика ]
webmaster@srpsko-nasledje.co.yu


Copyright © 1998. НИП „ГЛАС“