SRPSKO NASLEĐE
   ISTORIJSKE SVESKE
   BROJ 15, 16, 17RATNO IZDANJEJUN 1999.
SRPSKO NASLEDJE

Tačno 77 dana goreli su nebo i zemlja nad Srbijom i Crnom Gorom

NOVI KRUG BALKANSKOG PAKLA

                          Redakcija "Srpskog nasleđa" prva objavljuje potpuni pregled najvažnijih događaja oko Kosova i Metohije sa tačnom satnicom zbivanja od 24. marta 1999. do 9. juna 1999.

Ponedeljak, 29. Mart

Pripadnici MUP Srbije odbili su ujutro jak napad albanskih terorista na grad, a sporadična pucnjava u gradu prestala je oko četiri časa ujutro. Na područje Prištine oko 2.30 časova palo je još šest projektila.

Koordinisanom akcijom policije i Jugosloven-ske armije, nakon višednevne opsade terorističke baze, deblokirano je selo Mamuša, kod Prizrena.

Snage bezbednosti razbile jako terorističko uporište u selu Likovac, u Drenici. Prema izveštaju televizije, u tom selu nalazio se štab "terorističko-operativne zone Drenice".

Spasoje Smiljanić, general potpukovnik i komandant RV PVO Vojske Jugoslavije

Kasarna u Donjem Sinkovcu kod Leskovca je ponovo granatirana sa dva projektila koja su izazvala jak potres u širem rejonu.

GŠVJ upozorio je građane da kada nađu ili pri-mete radio lokator obezbede mesto pronalaženja i da o tome obaveste policiju ili vojsku. U saopštenju se kaže da "na području Valjeva, Loznice, LJiga, Uba, Avale i širem rejonu jugozapadno od Beograda masovno rasturaju radio lokatore koji su u funkciji navođenja borbene avijacije NATO".
Bivši komandant trupa Unprofor, britanski general Majkl Rouz izjavio je da se NATO prevario u strategiji.

GSP "Beograd" je u dogovoru sa gradskim štabom započelo normalan jutarnji red vožnje.
Na Trgu Republike održan drugi koncert koji je počeo u 12,30. Trg Republike je gotovo potpuno ispunjen građanima, a saobraćaj je obustavljen.

Patrijarh Pavle apeluje da bombardovanje prestane i da se pregovorima nađe pravedno rešenje.

Igor Sergejev izjavio da je u napadima NATO na SRJ "ubijeno 1000 civila, što je 10 puta više od vojnih žrtava".

Sve prodavnice "C marketa", "Pekabete", "Gorice" i "Jabuke" u Beogradu sa prehrambenim proizvodima radiće od 6,30 do 19 časova.MATIJA BEĆKOVIĆ

DAVIDOVE PRAĆKE

...U svakom Golijatu makar imao atomsku bombu i nevidljive avione i bio slia nad silama - živi strah od davidove praćke. A tih praćki i tih Davida biće dok je ovog kamenja, dok budu postojale Srbija i Crna Gora.

Preko deset hiljada radnika i građana Kragujevca okupilo se na mitingu u krugu fabrike "Zastava" tražeći pomoć i podršku u suprotstavljanju bombardovanju nedužnog stanovništva.

Na restoranu "Mekdonaldsa" na Terazijama, u centru Beograda, razbijena su stakla i srušena rasveta. Na restoranu je ispisan grafit "Jedite kod Yoa" i "Srbija do NJujorka".

Komesar Komesa-rijata za raseljena lica Crne Gore Đorđe Šćepanović izjavio je da je proteklih nekoliko dana u tu republiku došlo više od 10.000 izbeglica iz Kosova i Metohije.

Jugoslovenska armija zatvorila tri granična prelaza na granici sa Albanijom.
Policija u Svilajncu uhapsila je vlasnika apoteke Zorana Milenkovića i odredila mu pritvor jer je neovlašćeno povećao cenu lekova.

Okružno javno tužilaštvo u Jagodini saopštilo je da je zbog kršenja propisa o cenama, falsifikovanja novca i neovlašćenog nabavljanja i držanja vatrenog oružja i municije uhapšeno pet osoba.

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture Srbije saopštio je da su od početka napada NATO na Jugoslaviju naneta znatna oštećenja na značajnim spomenicima kulture i memorijalnim spomenicima iz Prvog i Drugog svetskog rata.

Slobodan Milošević odlikovao je danas više pilota VJ i pripadnika artiljerijsko-raketnih snaga zbog iskazane "hrabrosti i požrtvovanja" u borbi protiv snaga NATO-a. Ukazom jugoslovenskog predsednika, Ordenom za hrabrost odlikovani su piloti: kapetan prve klase Zoran Radosavljević, major Predrag Milutinović, major Nebojša Nikolić, major Slobodan Berić, major Iljo Arizanov, kao i potporučnik artiljerijsko-raketnih jedinica Darko Nikolić. Velikim odlikovanjem - Medaljom časti, odlikovan je potpukovnik artiljerisko-raketnih jedinica Sreto Malinović. Predsednik Milošević je pohvalio general-majora avijacije Nikolu Grujina, načelnika štaba korpusa PVO Ratnog vazduhoplovstva.

Policijski izvori na Palama potvrdili su da je jedan američki avion u 14.15 pao u selo Stajna, kod Podviteza, 12 kilometara od Pala.

Oko dve hiljade građana demonstriralo je ispred Američkog informativnog centra u Podgorici zbog vazdušnih udara NATO na SRJ.

Za vreme trajanja ratnog stanja, vojnim obveznicima VJ, starosti od 18 do 60 godina ži-vota, zabranjuje se putovanje u inostranstvo.

Čačanske gradske vlasti ograničile promet namirnica.

Bugarski autoprevoznici gube dva miliona nemačkih maraka svakog dana zbog agresije na Jugoslaviju.

Kineski predsednik Đijang Cemin u ličnoj poruci Slobodanu Miloševiću zatražio okončanje napada NATO na Jugoslaviju i povratak pregovorima o Kosovu i Metohiji.
Savezni koordinacioni odbor za humanitarnu pomoć apelovao je na ljude dobre volje u inostranstvu da se angažuju u prikupljanju humanitarne pomoći SRJ.

Komandant Ratnog vazduhoplovstva (RV) i protivvazdušne odbrane (PVO) VJ, general-potpukovnik Spasoje Smiljanić, rekao je da je u agresiji na Jugoslaviju angažovano 430 neprijateljskih aviona od čega 330 borbenih. "Naša RV i PVO oborila je sedam aviona neprijateljske avijacije, tri helikoptera, trideset krstarećih raketa i tri bespilotne letelice". Smiljanić je kazao da je RV i PVO izgubila sedam ljudi, a 17 ih je povređeno. "Razaranja po objektima RV i PVO su značajna i iznose oko 300 milion dolara". General Smiljanić je rekao da su avioni NATO do jutros u osam sati izvršili 1.300 poletanja i da je lansirano 400 krstarećih raketa. On je rekao da su do 27. marta gađani objekti RV i PVO, a od tada je težište razaranja prebačeno na uništavanje industrijskih objekata, "sve do škola, bolnica i izbegličkih kampova". "Ukupno je do sada izbačeno 1.900 tona brizantnog eksploziva, što je jednako snazi nuklearnog oružja". Komandant RV i PVO je rekao da je "svaka srpska i crnogorska glava od 'svetskih humanista' dobila po 230 grama razornog eksploziva. Šta mislite koliko će još dobiti do ostvarivanja postavljenog cilja?"

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko osudio je, u telefonskom razgovoru sa jugoslovenskim predsednikom Miloševićem, agresiju NATO na Jugoslaviju.

Nekoliko desetina građana Jugoslavije i Rumunije pro-testovalo je ispred ambasade SAD u Bukureštu zbog agresije NATO na Jugoslaviju.

U Pireju su srednjoškolci demonstrirali zbog napada NATO na Jugoslaviju.

Beogradske sudije za prekršaje kaznile su troje trgovaca sa po 15 dana zatvora i 2.000 dinara zbog prometa robe po cenama višim od propisanih.

Lider škotskih separatista Aleks Salmond ocenio je da je agresija NATO na Jugoslaviju "neoprostiva ludost".

Nekoliko hiljada građana okupilo se na gradskom trgu u Kumanovu da bi izrazili protest protiv NATO agresije na Jugoslaviju.

Republički ministar za saobraćaj i veze Dragan Todorović izjavio je da svi međunarodni vozovi saobraćaju, dok je putnički saobraćaj redukovan.

Na demonstracijama kosovskih Albanaca u Pragu poginuo je jedan kosovski Albanac, a jedan Čeh je pretučen.

U Pančevu su odjeknule dve detonacije oko 20.40 sati, kada je i dat signal za vazdušnu opasnost. Projektili su pali na područje gde se nalazi fabrika aviona "Utva".

U okolini aerodroma Golubovci kod Podgorice čule su se oko ponoći tri snažne detonacije.

Dve agresorske rakete pogodile su kasarnu "Devet Jugovića" u Đakovici u toku noći, a oštećeni su i civilni objekti i katolička crkva Sveti Anton.

Nad kosovskim pomoravljem oko 22.30 agresor je oko pola sata sa više od 20 raketa gađao više sela (Mališevo, Koretište, Pasjan, Partaš) i periferiju grada Gnjilane. Pogođeni su civilni objekti a šteta je velika. U Mališevu (dva kilometara od Gnjilana) ranjena su tri lica.

Od početka agresije NATO u Subotici su polupani izlozi nekoliko pekara čiji su vlasnici Albanci, a polomljena su stakla i na više drugih objekata.

Status izbeglice u Mađarskoj zatražilo 84 Jugoslovena.

Ruski predsednik Boris Jeljcin je u godišnjoj poruci naciji izrazio nadu da se "tragična greška američke administracije na Kosovu neće pretvoriti u dugoročnu krizu u američko-ruskim odnosima".

U Solunu protestovalo više od 5.000 Grka.

Više stotina građana Velike Britanije jugoslovenskog porekla demonstriralo je u Londonu zbog napada NATO.

Američka tajna služba pokrenula je istragu kako bi ustanovila da li su antinatovski raspoloženi hakeri provalili zvanični sajt Bele kuće.

Restoran Mekdonalds u Čačku zatvoren je zbog razbijenih stakala.

Čačanski SUP pritvorio 11 lica otkad je proglašeno ratno stanje.

 
| vrh strane | sadržaj broja |  

PRVI BROJ SRPSKOG NASLEĐA IZAŠAO JE IZ ŠTAMPE NA BADNJI DAN LETA GOSPODNJEG 1998.


[ novi broj | arhiva | kontakt | promena jezika ]
webmaster@srpsko-nasledje.co.yu


Copyright © 1998. NIP „GLAS“